maandag 24 oktober 2011

Achtergrond informatie


Het sinterklaasverhaal over het hondje Stinkie is bedacht door Annemieke Pecht. Het leek haar fantastisch om kinderen te kunnen betoveren met een sinterklaasverhaal. Sinterklaas staat voor haar niet alleen symbool voor de magische kindertijd vol fantasie, maar belichaamt naar haar idee ook “hogere” Nederlandse waarden, zoals gezelligheid en warmte van het gezin. Bij wie roept Sinterklaas nou niet nostalgische, fijne gevoelens op?

Annemieke schreef het verhaal niet alleen met een flinke dosis fantasie, maar ook door een educatieve bril. Vanuit haar werkervaring als kleuterjuf, taalexpert en trainer voor de voor- en vroegschool, heeft ze duidelijk een idee over de kenmerken waaraan een goed prentenboek moet voldoen. Zo vindt ze het heel belangrijk dat een prentenboek voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met jonge kinderen en voor allerlei activiteiten eromheen. Haar prentenboeken lenen zich daarom goed voor educatieve settings.

Voor de illustraties benaderde Annemieke illustratrice Mieke Driessen. Haar vrolijke en grappige manier van illustreren sprak haar zeer aan. Via Mieke Driessen sloot ook illustratrice Julie van Zessen aan bij het ‘Stinkie-project’. Mieke en Julie kennen elkaar vanuit hun studietijd op de kunstacademie St Joost in Breda en zagen voor het boek goede mogelijkheden hun stijlen te mengen. Gewaagd maar geslaagd! Voor de illustraties zijn meerdere technieken gebruikt zoals papier schilderen, knip- en plakwerk en computerbewerking. De illustraties zijn prachtig van kleur, heel herkenbaar voor kinderen en bevatten veel subtiele humor.  De uitstraling van het boek is vertederend en sprookjesachtig. Het zal bij de volwassen voorlezer ongetwijfeld nostalgische jeugdsentiment oproepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten